Mit tegyünk, ha influenzás lett a gyermekünk?

Mit tegyünk, ha influenzás lett a gyermekünk?

Sokan tanácstalanok, hogy vajon mit is tegyenek, és mikor forduljanak orvoshoz a kisgyermekükkel, ha az influenza tünetei jelentkeznek.
Az influenzavírus nagyon változékony, könnyen terjedő kórokozó, amely cseppfertőzéssel jut a szervezetbe. A vírus kisebb változási (drift) gyakrabban, jelentősebb változásai (shift) ritkábban – 10-40 évente – következnek be. Utóbbiak létrejöttekor nagyobb járványok alakulnak ki, mert több a védettséget még nem szerzett ember.

Milyen tünetek alapján gondoljunk influenzára?

A fertőzést a lappangási időszakban levő és a már betegség tüneteit mutató ember terjeszti. A lappangási idő 2-3 nap. A beteg gyermeknek magas láza lesz, akár 39-41 °C-ig is felmehet a testhőmérséklet. Kisgyermekekben lázgörcs előfordulhat, ha a gyermek arra hajlamos. Az arc kipirult, hidegrázás, fejfájás, izomfájdalom jelentkezhet. Főként kisebb, de akár nagyobb gyerekeknél a légúti hurutos tünetek (száraz köhögés, orrfolyás) mellett hasmenés léphet fel. A betegek nagyon elesettek, szemük begyulladhat, könnyezik, kerülik a fényt. Szövődménymentes esetekben a láz 2-3 napig tart, de akár 5 napig is elhúzódhat. A 2-4 napra a gyermek általános állapota jobb lesz, ezzel együtt a légúti hurutos tünetek erősödhetnek. A száraz köhögés akár 1-2 hétig is fennállhat.