Afta a gyereknél: tünetek és tennivalók

Afta a gyereknél: tünetek és tennivalók

Főként a szájnyálkahártyán, ritkán más nyálkahártyán vagy a bőrön keletkező kis hólyag az afta.

Gyorsan felszakad, és rendszerint fájdalmas, sárgás lepedékkel fedett, mélyre terjedő fekély marad utána, amely hét-tíz nap alatt magától gyógyul. Az elváltozásokat kiváltó ok ismeretlen, de keletkezésében vírusos fertőzés (például herpesz), ételallergia és idegi tényezők szerepelhetnek.

Az afta tünetei gyerekeknél

Az afták fehéres színű, piros szélű foltok alakjában jelennek meg, elsősorban az ajkak, a pofa belső felszínén, a nyelven, illetve a lágy szájpadon, ritkán a torok táján jönnek létre.
Súlyos esetekben és főként gyerekeknél az afta rossz közérzetet, általános levertséget, hőemelkedést és nyirokcsomó-duzzanatot is okozhat. Kezdődhet hirtelen, de megelőzheti egy-két napos láz is, megjelenése előtt fogzásra emlékeztető tünetek jelentkeznek (maró nyál, szájban matatás). Az egyik legfájdalmasabb és legkellemetlenebb csecsemőkori betegség. Rendszerint a higiénés szabályok nem kellő betartása okozza. A gyermek az égető, szúró érzés miatt nem akar sem inni, sem enni. Előfordulhat, hogy a szem környékét is megfertőzi a nyál. A fájdalom miatt a kisded igen nyűgös, rosszkedvű, kellemetlen szájszaga van, és a környéki nyirokcsomók megduzzadnak.

Hogy kezelhető az afta?

A gyermekorvos egyszerű fizikai vizsgálattal megállapítja a betegséget. A kezelés lényege a fájdalom és szükség szerint a láz csillapítása az afta eltűnéséig, illetve a helyi ápolás módjának elrendelése. A fájdalom csillapítására különféle érzéstelenítő készítmények vagy a fogászatban is használatos ecsetelőszerek is alkalmasak az afta felületére ecsetelve, ezek alkalmazása viszont függ a gyermek korától (összetevői okán, illetve azért, mert még nem tud a baba gargarizálni). Ha a kicsi végképp nem hajlandó enni, inni, néhány napos kórházi kezelés is szóba jöhet a kiszáradás megelőzésére.

Így előzhető meg az afta

Ne kapd be és vedd a szádba a gyermek cumiját, evőeszközeit, a játékait pedig lehetőség szerint tartsd tisztán! Ügyeljetek a gyakori kézmosásra is.

Tipp anyának, ha aftás a gyerek

Ha észreveszed, hogy csecsemőd szája aftás, nem kell abbahagynod a szoptatást, azonban ügyelj arra, hogy melledet minden etetés előtt és után alaposan tisztítsd meg. Ha már nagyobb a babád, és már hozzátáplálod, a hűs, langyos italok, könnyen nyelhető ételek ajánlottak (a tömény gyümölcsleveket hanyagold), míg el nem múlik a baj! Ehhez adhatsz szívószálat is, hátha könnyebb azzal magához vennie a folyékonyabb táplálékot.

forrás: https://www.babaszoba.hu/articles/gyermekbetegsegek/Afta_a_gyereknel_tunetek_es_tennivalok?aid=20180118132745